Investeerders vinden zekerheid in verrassend INVESTERINGSMODEL

“In onzekere tijden als deze, zijn vastgoedinvesteerders op zoek naar rendement én stabiliteit. Die vinden ze in de jaarlijks geïndexeerde en vaste opbrengsten van hotelkamers”, zegt Cedric Heeren van projectontwikkelaar Triple Living. “Door de stijgende vraag zijn we inmiddels al ons derde grote hotelproject aan het bouwen.” 

Het lijkt misschien op het eerste gezicht een minder evidente vastgoedvorm, maar de verkoop van hotelkamers zit de laatste jaren sterk in de lift. Daar heeft de interessante combinatie van een laag investeringsbedrag, met een sterk rendement alles mee te maken.  

Wat moeten we ons voorstellen bij de aankoop van een hotelkamer?
Precies dat. Investeerders kopen één of meerdere kamers in een gebouw in volle eigendom, dus inclusief het grondaandeel. Wat wel een groot verschil is met de klassiekere aankoopformules van bijvoorbeeld appartementen, is dat eigenaars van een hotelkamer na aankoop de btw terugbetaald krijgen en geen onroerende voorheffing betalen. Die laatste wordt immers betaald door de uitbater van het hotel, waarmee wij een langlopende huurovereenkomst hebben gesloten. De huurinkomsten worden bovendien ook niet belast in de personenbelasting, wat maakt dat investeerders een zeer aantrekkelijk nettorendement overhouden.  

Investeerders zijn volledig ontzorgd, zowel op praktisch als op financieel vlak, en krijgen ook gemoedsrust in de vorm van vaste huuropbrengsten.” 


Hoe zit het precies met onderhoud, beheer en kosten?
Alle onderhoudskosten zijn voor rekening van de hoteluitbater en dat voor zowel de kleinere werken zoals schilderwerken, als voor grotere renovaties zoals de herstelling van de verwarmings- en koelingsinstallatie bijvoorbeeld. Ook zijn de uitbating en het beheer volledig de verantwoordelijkheid van het hotelmanagement. Dat maakt dat investeerders echt volledig ontzorgd zijn, zowel op praktisch als op financieel vlak. We merken dat die gemoedsrust ook een belangrijk argument is voor onze kopers.   


Zijn kopers ook zeker van vaste opbrengsten?
Jazeker, eigenaars kunnen rekenen op vaste maandelijkse huuropbrengsten, ook als de kamer een nachtje leegstaat. Hoewel dat laatste weinig voorkomt, want we kiezen consequent voor strategische locaties. Ons meest recente project The Banks Hotel in Brussel, ligt bijvoorbeeld vlak aan Tour en Taxis, in een veelbelovende buurt die zowel toeristische bezoekers als expats en andere professionals aantrekt. De vaste opbrengsten zijn bovendien jaarlijks geïndexeerd, waardoor je de inflatie voor blijft. Het reeds uitverkochte project Prizeotel in Antwerpen brengt onze investeerders op deze manier vandaag al 22% méér op dan bij de opening drie jaar geleden.”  

Dit artikel delen: