DRIE GOUDEN REGELS voor wie wil investeren in hotelkamers

Beleggen in hotelkamers wordt steeds populairder, en terecht: met een relatief lage instapkost kunt u een sterk rendement halen, zonder zorgen om verhuur of onderhoud. Tenminste, als u rekening houdt met een aantal cruciale voorwaarden. Wat moet u wel, en vooral niet doen als u investeert in hotelkamers? Drie tips om slapend geld te verdienen. 

1  Kies voor vaste, geïndexeerde huuropbrengsten
Sommige constructies werken met variabele inkomsten, die gebaseerd zijn op de bezettingsgraad van het hotel, of van een specifieke kamer. Kies daarom voor een formule waarbij u altijd huuropbrengsten krijgt, ongeacht de bezettingsgraad. Meer nog: vraag na of de huurinkomsten geïndexeerd zijn. Zo krijgt inflatie geen vat op uw opbrengsten, wat bijvoorbeeld wel het geval is als u geld op een spaarrekening met een verwaarloosbare rentevoet parkeert. Bovendien zijn taksen, inrichting en onderhoudskosten voor de beheerder, zodat niets aan uw rendement kan vreten.

2  Koop aan in volle eigendom 
Let op voor contracten waarbij u alleen de constructie (de hotelkamer) in volle eigendom verwerft, maar het grondaandeel op basis van opstal of erfpachtovereenkomst verkrijgt. Dat heeft naast een stevige impact op de waarde bij eventuele herverkoop, ook fiscale implicaties: bij herverkoop van het erfpachtrecht (binnen de vijf jaar) is niet alleen de winst, maar de volledige ontvangen prijs belastbaar aan tarieven die kunnen oplopen tot 50%. Koop dus uitsluitend een hotelkamer aan in volle eigendom, waarbij u ook 100% eigenaar bent van uw grondaandeel. Het btw-bedrag op uw aankoop kan u nadien trouwens volledig recupereren.

3  Opteer voor een langetermijncontract met een solvabele hotelpartner 
De beste garantie voor een rendabele, veilige investering in hotelkamers, is een samenwerking met een betrouwbare hotelpartner. Liefst een groter concern met meerdere hotels of ketens onder de vleugels. Kies altijd voor een project dat in zee gaat met een gereputeerde hotelketen die uitstekende financiële resultaten kan voorleggen. Dan kan u ervan op aan dat ook uw filiaal de verwachtingen zal inlossen op het vlak van service en bezettingsgraad. Vraag ook naar de termijn van de huurovereenkomst met de hotelpartner, en kies daarbij altijd voor een langetermijncontract. Sommige formules geven een vooruitzicht van meer dan twintig jaar huuropbrengsten.